Honlapkészítés, webhosting

A honlapot szokták még webhely, weblap, weboldal, website-nak is nevezni.
Angolul home-page a neve aminek szerintünk a leghangulatosabb és
legkifejezőbb magyarra fordítása a honlap.

A honlap tulajdonképpen az adott domain névhez tartozó, kódolt formában szerkesztett lapok gyűjteménye amelyek a tárhelyen (szerver oldal) vannak elhelyezve.
Az egyes felhasználók a saját gépükről egy böngésző program segítségével,
Internet Explorer, Firefox, Opera stb. a domain név beírásával lekérik a kívánt honlap főlapját (kliens oldal)

Alapvetően kétféle honlap típust különböztetünk meg:
A statikus honlap egyszer megírt, több lapból álló ismertető céllal készült mű, (A szűkre szabott tartalom miatt fontos lehet a webdisegn, a külső megjelenés.
tartalma nem változik, a változtatáshoz a webmesternek kell módosítania a HTML vagy(és) PHP kódokat is tartalmazó szöveget, majd az új változatot kell feltöltenie a szerverre.
A cégbemutató honlapok között szép számmal találunk ilyen statikus honlapokat.
A dinamikus honlap adatbázis-támogatással működik, tehát az oldalak tartalma nem HTML állományban, hanem adatbázisban van tárolva.
Ehhez az adatbázis háttérhez járul a programozási nyelv támogatása (PHP).
A PHP nyelven megírt programok lesznek tulajdonképpen a "motorok" melyek működése során a változások létrejönnek.

Például egy belépési űrlap kitöltésekor a kliens oldalon kitöltjük a szövegmezőt, a szerveroldalon végrehajtódik egy parancs, az adatok bekerülnek az adatbázisba.
Az adatbázishoz kapcsolódó program összehasonlítja a korábbi és jelenlegi adatokat és ennek eredményeképpen sikerülhet belépni mondjuk egy webáruház, webshop esetében

A valóságban nem különül így el a statikus és dinamikus honlap hiszen a szervereken alapban fut a PHP értelmező és van adatbázis hozzáférés, tehát rugalmasan lehet ötvözni a kétféle típust.
Az üzleti értékesítési céllal szakember által elkészített honlap marketing értéke igen jelentős, hiszen csak Magyarországon naponta több millió ember böngészi az Internetet és fontos lehet milyen az első benyomás majd a weblap kezelhetősége.